Bourání stereotypů

24 Dub 2018
14.30–16.30

Bourání stereotypů

Vzdělávací program k výstavě Daniel Pešta: DeTermination

Co nám umožňují naše stereotypy? A v čem nás omezují? A co dovedou předsudky? Žijeme v době a společnosti, v níž se projevy nenávisti stávají běžnou součástí našich životů. Je to rovněž doba testující naši schopnost solidarity. Do Evropy směřuje nebývalé množství lidí ve snaze uniknout válečným konfliktům a chudobě. Zároveň mezi námi žije mnoho těch, kteří se setkávají s předsudky, posměchem i násilím z nenávisti kvůli své barvě kůže, sexuální orientaci nebo třeba proto, že jsou chudí.

Výstava DeTermination, doposud největší samostatná výstava českého multimediálního umělce Daniela Pešty v České republice, představuje výběr jeho děl dotýkající se otázky genetické, rasové a sociální determinace člověka. Daniel Pešta pracuje s řadou symbolických podobenství, jeho kritika je však často konkrétně zacílena. Dotýká se politiky, pokrytectví církve, tragédie holocaustu, stigmatizace sociálních minorit či genderových předsudků.

Společně a prostřednictvím vystavených děl zmapujeme fungování našich stereotypů, abychom je posléze v řízené debatě podrobili kritické reflexi.